Քիչ առաջ ոստիկանության զորքերը մտան Էջմիածին քաղաք։ Երկու ավտոբուս է բերվել Էջմիածին, որոնք, ըստ երևույթին, սպասում են հրահանգի։ Մայր Աթոռի բակում իրավիճակը գերլարված է։ Հավաքված քաղաքացիները թույլ չտվեցին իրավապահներին իրենց հետ տանել Շիրակի թեմի առաջնորդ Միքայել Սրբազանին։ Այստեղ են ժամանել նաև կարմիրբերետավորները։ Մայր Աթոռի մոտ հավաքված քաղաքացիները կոչ են անում բոլոր հայերին հավաքվել Մայր Աթոռի բակում և կանգնել ի պաշտպանություն Եկեղեցու։               
 

«Սննդի հետ պետք է խոսել բարի ժպիտով ու քաղցր տոնով»

«Սննդի հետ պետք է խոսել բարի ժպիտով ու քաղցր տոնով»
26.12.2017 | 10:38

ՀԳԱԱ էկոկենտրոնի սննդի շղթայի ռիսկերի գնահատման կենտրոնի ղեկավար, սննդագիտության դոկտոր ԴԱՎԻԹ ՊԻՊՈՅԱՆԻ հետ զրուցել ենք սննդամթերքի օգտակարության ու վնասների մասին: Որո՞նք են հայկական ավանդական կերակրատեսակները, ինչպե՞ս ենք դիմավորում Նոր տարին, ինչպիսի՞ն էր 2017-ը՝ սննդի փորձագետի գնահատմամբ:


-Մենք խոսում ենք թանկացումների մասին, բայց Նոր տարին դիմավորում ենք առատ սեղանով: Գուցե սա իր խորհու՞րդն ունի, թե չէ ո՞վ է գժվել խոհանոցում անցկացնել տարեմուտը, ծախսի տակ ընկնել և դեռ ստամոքսի խանգարման վտանգի առաջ կանգնել:
-Այո, խորհուրդ ունի, մենք ցուցամոլ ենք:
-Դուք ինչպե՞ս եք անցկացնում Ամանորը, հետևում եք ավանդույթի՞ն, թե՞ առողջ ապրելակերպի կանոններին:
-Ամեն տարի՝ տարբեր կերպ: Եթե արտերկրում եմ, բնականաբար, ավանդականի մասին խոսք չի կարող լինել, եթե Հայաստանում եմ, հյուր եմ գնում, հյուր ընդունում, բայց աշխատում եմ որկրամոլությամբ քիչ զբաղվել:
-Մեր ավանդական կերակրատեսակներն օգտակա՞ր են՝ սննդագիտության տեսանկյունից:
-Եթե խոսում ենք հայկական ավանդական կերակրատեսակների մասին, օգտակար են:
-Կմանրամասնե՞ք, թե որոնք են դրանք:
-Դրանք այն կերակրատեսակներն են, որոնցից ընդհանրապես չենք օգտվում՝ հայկական աղցանները՝ ավելուկով, նռով, լոբով, մածնով, թթուները, պասուց տոլման, որ հատուկենտ է պատրաստվում, աղանձը, որ կոնֆետի փոխարեն է օգտագործվել: Եթե խոսում ենք հայկական ավանդական կերակրատեսակների մասին, միանշանակ առողջարար են, եթե ժամանակակից՝ հիմնականում վնասակար:
-Նոր տարվա սեղանի ամենակարևոր բաղադրիչներից է մսով տոլման, պասուցը, կարծես, հետ է մղվել:
-Ավանդաբար հայերը տարվա այդ շրջանում՝ մինչև Սուրբ ծնունդը, պաս են պահել: Բայց հիմա մենք շեղվել ենք հին սովորույթներից, պաս քչերն են պահում: Նոր տարուն, բնականաբար, պասուց տոլմա են պատրաստել՝ բնական հատիկներից, մասնավորապես՝ բլղուրից, որին ավելացրել են թթու մրգեր, չրեր և լցոնը փաթաթել խաղողի տերևով: Նշված բաղադրիչները պարունակում են ածխաջրատներ, հակաօքսիդանտներ, թաղանթանյութ, ինտեգրալ հատիկները կարևոր վիտամիններ են պարունակում: Օրգանիզմի վրա այս ամենն ունի միայն դրական ազդեցություն:
-Հետաքրքիր օգտակար բաղադրատոմս կհուշե՞ք:
-Նախ՝ խորհուրդ կտայի «Մայրաքաղաքային» աղցան չպատրաստել, այն օգտակար չէ, իսկ այս օրերին, երբ երկար են պահում, դառնում է շատ ռիսկային մթերք, դրա փոխարեն կարելի է պատրաստել հայկական ավանդական աղցան՝ կանաչեղենով, թթվասերի փոխարեն օգտագործել մածուն, ավելացնել ընկույզ, որը բարորակ ճարպեր է պարունակում: Այս օրերին երեկոյան ժամերին ցանկալի է օգտագործել սպաս:
-Շատ է խոսվում պանիր-հացի անհամատեղելիության մասին. չես կարող չտարակուսել՝ մեր տատուպապերը հացուպանրով են ապրել, բայց ապրել են առողջ ու երկար:
-Դա ժամանակակից հայերի միֆերից է, այդպիսի բան գոյություն չունի: Պանիրը պարունակում է մեծ քանակությամբ սպիտակուց, հացը՝ ածխաջրատ: Սպիտակուցն ու ածխաջրատը կարելի է համադրել՝ առողջությանը վնաս չհասցնելով:
-Առողջ և ճիշտ սնունդը կապ ունի՞ գեղեցկության հետ:
-Ամենաուղիղ կապը, մանավանդ, եթե խոսում ենք չափավոր, բալանսավորված սնվելու մասին: Ազատ ռադիկալները վնասում են օրգանիզմի առողջ բջիջները, մի շարք հիվանդությունների պատճառ դառնում, ծերացնում օրգանիզմը, իսկ հակաօքսիդանտները ազատ ռադիկալներից մաքրում են օրգանիզմը: Հետևապես, որքան շատ եք օգտագործում ազատ ռադիկալներ պարունակող մթերք, այնքան շուտ եք ծերանում՝ կորցնելով նաև գեղեցկությունը: Եվ հակառակը, եթե նախապատվությունը տալիս եք հակաօքսիդանտներ պարունակող սննդատեսակներին, մնում եք երիտասարդ, առույգ և գեղեցիկ:
-Ի՞նչ կասեք սննդի հետ կապված հրապարակումների օգուտների ու վնասների մասին, մանավանդ եթե դրանք շատ հակասական են:
-Մեզ մոտ նման հայտարարությունները, հետազոտությունները չեն հենվում ապացուցողական սննդագիտական սկզբունքների վրա, հետևապես արժեք չունեն: Խորհրդատվությունները պետք է ապացուցված լինեն գիտականորեն, ավելին՝ ապացուցողական սննդագիտության վերջին համաժողովի ընթացքում որոշվեց, որ 2017-ից անգամ ինտերպոլացիա (վերարտադրում) չի թույլատրվելու, այսինքն, սննդի հետ կապված հետազոտությունը չի կարելի առնետի վրա իրականացնել և վերարտադրել այդ տվյալները մարդու վրա՝ միայն քաշի հարաբերությամբ: Որովհետև մարդը մարդ է, իսկ առնետը՝ առնետ: Հետևապես, ժամանակակից և ապացուցողական սննդագիտությունը առաջնորդվում է նոր մեթոդով, որը լինելու է բիոմարկերային, այսինքն, փորձաքննության են ենթարկվում մարդու արյան շիճուկը կամ օրգանիզմի որևէ բնական սուբստրատ:
-Կասկածելի ծագմամբ սննդի գովազդը վերահսկել կամ սահմանափակել հնարավո՞ր է:
-Կան երկրներ, որտեղ պարենամթերքի ոչ միայն գովազդը, այլև ամբողջ տեղեկատվությունը վերահսկվում է, բայց Հայաստանը շատ հեռու է նման գործելակերպից: Այստեղ դեռ անհայտ ծագմամբ ավանակի ու ձիու միս ենք ուտում՝ տավարի մսի անվան տակ:
-Իրազեկությունն ինչ-որ բան փոխե՞լ է մեր հասարակության մեջ:
-Երբեմն դրական է ազդում, երբեմն միայն խուճապ է առաջացնում:
- Բրինձը իսկական էր, բայց անորակ: Հավատու՞մ եք այդ փաստարկին:
-Բրինձը պլաստիկ չէր, բայց խնդրահարույց էր:
-Եթե ստիպված եք դրսում սնվել՝ ի՞նչ եք նախընտրում:
-Անկեղծ ասած՝ դժվարանում եմ այդ հարցին պատասխանել: Եթե հատուկ միջոցառման չեմ մասնակցում, աշխատում եմ դրսում չսնվել: Մենք կենտրոնում ունենք ֆունկցիոնալ սննդի ձևավորման լաբորատորիա, ֆունկցիոնալ սնունդ ենք պատրաստում, մեր արտադրանքն էլ փորձարկում և համտեսում: Երեկոյան էլ, ճիշտ է՝ ոչ միշտ, տանն եմ սնվում:
-Լաբորատորիայում պատրաստվող արտադրանքը վաճառվու՞մ է:
-Ոչ, նախատեսված է գիտական հետազոտությունների համար: Սննդի ձևավորման լաբորատորիան մեր ամենաերիտասարդ ենթակառուցվածքներից է, մի քանի ամիս է, ինչ գործում է:
-Սիրով պատրաստած կերակուրը համեղ է, համամի՞տ եք:
-Իհարկե, ոչ միայն համեղ է, նաև դրական լիցքեր է պարունակում և փոխանցում է դրանք օրգանիզմին: Սննդի հետ պետք է խոսել բարի ժպիտով Ու քաղցր տոնով:
-Առավոտյան ինչպե՞ս սկսել օրը՝ սու՞րճ, թե՞յ, նարնջի հյու՞թ, մեղրահյու՞թ:
-ՈՒտելիք, նոր միայն սուրճ, որովհետև ստամոքսի հատակը դեռ դատարկ է և գրգռիչ նյութը չի խրախուսվում: Շատ է խոսվում՝ քաղցր կարելի՞ է ուտել, թե՞ ոչ: Բլիթներ միանշանակ կարելի է օգտագործել: Այսպիսով, առավոտյան ճաշակեք քաղցր բլիթներ և սուրճ:
-Տարվա ամենավատ, ամենամութ լուրը՝ մասնագիտական ոլորտում:
-2017-ը առանձնահատուկ էր մթության և դեպրեսիայի առումով: Կառանձնացնեմ հինգը՝ թուրքական լոլիկ, ադրբեջանական խնձոր, կեղծ բրինձ, վարակված և հակաբիոտիկներ պարունակող հավ, կասկածելի ծագմամբ ձիու և ավանակի միս:
-Դրական հուսադրող փոփոխություն կամ տեղեկույթ եղե՞լ է:
-Այո, մեր կենտրոնը Իտալիայի հետ համագործակցության միջազգային ծրագիր շահեց:
-Համո՞վ որոշել, թե որ ընկերության արտադրանքն է լավը, թե՞ ըստ շրջանառվող լուրերի:
-Ես որոշում եմ գիտական փորձարկումներով, մյուսներին չեմ կարող օբյեկտիվ խորհուրդ տալ: Ամեն դեպքում, խորհուրդ կտայի հետևել մեր կենտրոնի հաղորդագրություններին:
-Օրգանիկ գյուղատնտեսությունն ի՞նչ կփոխի մեր կյանքում:
-Կփոխի մեր հարաբերությունները շրջակա միջավայրի հետ, մենք կսկսենք մի փոքր ավելի սիրել բնությունը, եթե, իհարկե, ունենանք կոմպետենտ գյուղնախարարություն:
-Մեր օրերում մարդիկ ուրախանում են, երբ մրգի մեջ որդ են նկատում, մի ժամանակ պայքարում էինք դրանց դեմ: Որդից կամ որդնած մրգից իսկապե՞ս վնաս չկա:
-Վնաս կա գյուղատնտեսության և արտադրողի համար՝ ապրանքային տեսքն է գցում, ապրանքի իրացման և այլ խնդիրներ է առաջացնում, բայց, անվտանգության տեսանկյունից, ավելի լավ է որդը, քան թունաքիմիկատը:
-Որքա՞ն կարելի է պատրաստի սննդամթերքը պահել. այս հարցը հատկապես ակնառու է Նոր տարվա օրերին:
-Ընդհանրապես՝ 24 ժամ, բայց, եթե ավելի երկար են պահում, գոնե պետք է զերծ մնալ այնպիսի բաղադրիչներից, որոնք շուտ են փչանում: Մասնավորապես, թթվասերը չխառնել աղցանին, ձու չօգտագործել, կանաչեղենը մատուցելիս ավելացնել: Բոլոր դեպքերում, աղցանները առավելագույնը պետք է պահել երեք օր:
-Նկատեցի՞ք, որ էշի և ձիու մսից մարդիկ առանձնապես չսարսափեցին: Խուճապ չկար:
-Ոչ թե խուճապ չկար, այլ մարդկանց մեջ արդեն դեպրեսիվ անտարբերություն է: Մենք օրական մոտ 40 զանգ ենք ստանում, մարդիկ հուսալքված են, չգիտեն՝ ինչ անեն արդեն:
-Ի՞նչ ծրագրեր ունեք Նոր տարում:
-Ծրագրերը շատ են: Հնարավոր ամեն ինչ անում են, որ մեր կենտրոնի համար խոչընդոտներ ստեղծվեն, բայց մենք ամեն տարի ապացուցում ենք, որ գնալով ամեն ինչ ավելի լավ է լինելու:

Զրույցը՝ Արմինե ՍԱՐԳՍՅԱՆԻ

Դիտվել է՝ 6576

Հեղինակի նյութեր

Մեկնաբանություններ